Att stå stilla går framåt

Vi avancerar i haltarbetet, nu med halter från trav. Gick riktigt bra idag, trots att Matte är lite småruggig och antagligen kommer åka på världens förkylning de närmaste dagarna.

Halterna varvas med bommar och cavaletti, för "ren dressyr" tycker Apan är aptråkigt.

Om det inte är rent önsketänkande så börjar nog musklerna runt bakpartiet buffa upp sig, förresten. Goodie!


Ingen bergsget, direkt

Lördag bar det av till sandtaget för att jobba bakpartiet. Mihloo är mer fit än A när det kommer till klättring, och har bättre teknik. A har aldrig varit särskilt skillad på området, och det visar sig extra mycket nu när han är under rekonstruktion. Väldigt trött och nöjd häst efteråt, om inte annat!

Snyggaste bilden när A försökte tjuvgaloppera ur det jobbiga:


Mystur

Dagens inlägg befäster gårdagens. A vilade igår, och var en lugn mysfarbror idag. Han skrittade på i täten med långa tyglar, (nästan) inget var läskigt. Skön tur en regnig höstdag som denna, med andra ord!

Mihloo och Medis-T hade det desto svettigare i bakhaserna. M kämpade för att hinna med, och hinna om, hela turen.


Gasen i botten

Det har varit spring i benen på Apan de senaste dagarna. Är det månne kylan, eller kanske träningsvärk? A är nämligen tvärt emot de flesta. En, två dagars vila? Troligtvis seg och lugn. Fyra, fem dagars redig workout? Most likely sprallig och tittig.

Hursom. Igår hoppade han en linje bestående av två studs—ett galoppsprång—oxer—ett galoppsprång—två studs. Han hoppade mycket bra men var inte direkt intresserad av förhållningar. Sista reporna låg oxern på dryga metern, inga probs.

Skymningsljus och mobilkamera, he bli it bättre än söjna.


Ett år och en vecka

Helt obemärkt gick den 18 september förbi. Dagen då hovbensfraktursdomen föll, och allt elände låg framför oss. Boxvila, åtta bajskärror om dagen, gips, täta resor till kliniken, en tjurig häst som inte ville åka till kliniken, månaderna på travet.

Ganska fantastiskt att vi nu är där vi är: igång, på gång, och utan en blick i backspegeln.


På banan

Söndag = hoppträning. Idag i form av bana med sex hinder med relaterade avstånd: tre, fyra och fem språng. A var lite lång och seg under framhoppningen, men skärpte upp sig direkt det blev lite högre. Linjerna satt bra, och det blev rätt galopp nästan varje gång. Höjde upp en oxer till 90 cm, nemas problemas.


Skogsbus

Idag fick hästarna busa i skogen över små hinder, superkul! Första gången på riktigt länge, av någon anledning har det inte blivit av förrän nu.

Medis-S och Mihloo bjöd på dagens skratt!


Bodypump

Styrkepass idag med fyra studs på ca 60 cm. Efter några repor för att fräscha upp minnet vad gäller rytm och avstånd så gick A som tåget. Bra bjudning, jämnt tempo, runda språng. Grym träning. Sweet.

På motsatt långsida en enkel linje med cavalettibockar, varvade två respektive tre språng. Två var enklast.

Som vanligt finns film, men bara på Insta. Printscreen från filmen kommer här:


Uppfostringsanstalten

Ikväll var A's förkylda Medis-J ute. Även hon är satt i arbete med att göra många halter. Det vill säga ett garanterat konfliktfyllt uppdrag, men OJ så trevlig formen och bjudningen blir.

Mihloo fick också jobba halter, men det är ju något av en paradgren för honom.

En suddig bild är allt som finns att visa. Fast ni som följer på Instagram kan se en film där!


Doktorn kan komma

Igår var det tandkoll för båda kusarna, och vaccination för A. Så nu följer några lugnare dagar. Idag red Medis-S och Medis-J till sjön. Medis-J hade aldrig badat med häst förut, A gav henne antagligen the hardcore experience...

On drugs:


Sep. 13, 2013

Kolla, vad många uppdateringar det blivit på sistone! Ett resultat av att vi äntligen är i full gång. Då blir det lite roligare att skriva också...

Hoppträning igår igen. Supertaggad och duktig häst! Roligt när han verkligen suger tag i hindren och ger allt. Övningen bestod av en linje på tre hinder med en oxer i mitten. Fortfarande är nivån rätt låg, den var ca 60—70 cm, för att han ska få bygga upp kropp och självförtroende i lagom takt. Men igår var en sådan dag då han lätt hade kunnat hoppa hus.


Mål och mening

Parallellt med konditions- och styrketräningsarbetet krävs riktigt basic, vardaglig uppfostran. Som att göra halt och stå stilla. Bara. Stå. Och. Vänta. Det absolut svåraste som finns, om du frågar Akilles.

Gårdagens mission var 60 halter. Efter sådär en 30 halter började poletten trilla ner, och när han äntligen fick trava var det en väldans trevlig bjudning. Nästa gång gör vi 100.


Work in progress

Hoppeträning idag igen! Väldigt stadigt och säkert. Tur att A är så taggad på att hoppa, det blir betydligt lättare att jobba/stärka vänstergaloppen när ett hinder lockar framför honom.

Annars så har det varit mycket uteritter på sistone. Det gäller att ta vara på det sista kvällsljuset. Måste även hinna med en sväng till eller två till sjön...

Medis-S har gissningsvis lite halvsegt på sin praktik, och sammanfattade Mihloos dagar i ett nötskal:

07.00 mihloo kliver upp och äter frukost
08.00 mihloo går ut i hagen
09.00 mihloo vallas runt
10.00 mihloo äter det godaste gräset och jagas bort av akilles
11.00 mihloo lägger sig i kiss och blir gulfläckig
12.00 mihloo försöker dricka vatten, men just då kommer akilles på att han också är törstig
13.00 mihloo bajsar på sin has
14.00 mihloo vallas runt lite till...
15.00 ...och lite till...
16.00 ...och ännu lite till
17.00 mihloo får grönt slem på manken av akilles som försöker sig på en kärleksförklaring snabbt följt av upptäckten att mihloo hittat den godaste gräsplätten
18.00 mihloo betraktar akilles grimma på marken
19.00 mihloo får komma in i stallet och bli borstad. kissfläckarna, bajset och det gröna slemmet går inte att få bort.
19.30 uteritt med akilles. fåglarna kvittrar, sävarån porlar, kvällen är ljummen och solen står lågt. mihloo tänker "jag är sist, jag är sist, jag är sist!", "jag är först, jag är först, jag är först!", "jag är sist, jag är sist, jag är sist!".
21.00 mihloo får gå ut i lilla hagen. akilles vägrar låta honom komma nära höhäcken.
22.00 när mihloo äntligen får äta hö hamnar hälften i manen.
23.00 mihloo försöker sova, men akilles vill valla honom på en kvällsrunda.


Som en klocka

A hoppade en enkel bana idag på fyra hinder med sin nya medis, så himla bra han gick! Stadigt och säkert. Blir kul att se hur hoppningen utvecklas i höst, håll tummarna för att vi fyllt vår kvot av skador 2012!

Var förresten ute på en härlig uteritt med Sus igår. Bästaste ridtiden nu — varmt men inte hett, inga insekter. Snälla och fina hästar som grädde på moset.


RSS 2.0