Gräsklippare

Nu är det inte länge kvar till bete! Vad skönt det ska bli för hästarna. Maj har varit ovanligt bra ur tillväxtsynpunkt, så får det bara växa en vecka - tio dagar till så smäller det.

Det blir ingen deal med Stallägarinnan Jr. Antningen är det ett tecken på att Akilles ska vara kvar hemma med matte, eller att någon av de andra intressenterna ska ta honom istället. Ou, kanske?

Ett ganska rejält ridpass gick av stapeln igår på banan, helt perfekt kväll för ridning med solnedgång och precis lagom varmt. Så perfekt att matte tog i lite väl mycket, sånt straffar sig senare. Vecka 37 är det nu, så snart blir Akilles och Mihloo "storebrorsor". Mihloo tömkördes, det är bra att båda hästarna funkar fint på töm.

Annars lunkar livet på, husse har hunnit rida en lektion till på M sedan förra inlägget. Han börjar blir riktigt duktig, och M ser nästan överdrivet lycklig ut med kravlösa husse i sadeln. Matte red Akilles samtidigt och försökte lära husse ridvägar genom att leka Följa John, men i ärlighetens namn är husse mer intresserad av praktiken än teorin.

Hästarna agerar gräsklippare på kvällarna, och är nu uppe i att beta en timma/kväll.


Ångest!

Är det möjligt att klippa navelsträngen till sina hästar? Nu är det skarpt läge, låna ut Akilles i höst eller inte?!

Stallägarinnan Jr vill ta Akilles på foder och träna honom i hoppning och tävla lite. På plussidan är såklart att han får hålla igång som han vill och behöver, och får dessutom bra miljöträning. Han är ju faktiskt 6 år och det vore nyttigt för honom att komma sig ut på banorna i höst. Stallägarinnan Jr har dessutom ridit honom förr och vet vad hon ger sig i på, och han skulle vara i en bekant miljö. På minussidan finns att han skulle bo på andra sidan stan under denna tid..

Men, detta är förstås under förutsättning att Mihloo får sällskap under denna tid. Annars går det såklart inte. Någon som vet av en snäll häst eller ponny som vill flytta hit en stund? Matte har ju tänkt köpa en ponny såsmåningom till lilla avkomman med det vore skönt att låna just nu, och då en inte så motionskrävande varelse för då går hela poängen med att låna ut Akilles förlorad. Alternativt att någon vill hyra in sig. Hojta till om ni vet något!


Slöfockar

Värmen som varit (och inte riktigt gett med sig än) har bjudit till lata dagar i solen. Hästarna mår bra och njuter för fulla muggar, och inte vill matte sitta vid datorn.

Akilles är inne i sommarlunken. Varje dag äter han frukost, sen lägger han sig ner på en solig plätt och gnuggar in sand i manen för att därefter ligga platt på sida och sova förmiddag. Inte mycket förmår honom att lyfta på huvudet. Under tiden passar Mihloo på att äta upp återstoden av morgonhöet - inte vilar han när det finns mat kvar! Men under dagens gång hinner även han gotta sig med en rejäl rullning eller två, och är alltid mer brun är vit vid intag. Akilles hinner nog i snitt med 4 rullningar och 2 sovstunder under timmarna ute. Skönt!

Sommarfötter har de fått också, och ska få gå barfota bägge två. Det är ju snart bete, och det blir ett långt och skönt sådant i och med mattes "situation". Eftersom de båda har bra hovar så mår de bara fint utan dojor, och de fixar även att jobba lite lättare pass (såklart inte på vassa grusvägar i första taget!) fram till betet utan problem. Båda är ju vana att gå barfota sommartid, och vore det inte för att det är väldans praktiskt med brodd på vintern hade de säkert kunnat vara barfota året om.

Löshoppat har de gjort en gång till sedan sist. Det märktes att värmen tagit på krafterna, och att det var väldigt varmt fastän klockan var efter 20.00. Annat som har hänt är att matte och husse premiärskrittat ut på var sin häst, Mihloo skötte sig super med husse i sadeln. Hästarna har även fått börja beta in sig lite runt huset, för att vänja in magarna.


Premiärlöshoppning på egna banan

Måndag kväll fick husse efter utförliga instruktioner harva banan, det blev jättebra. Underlaget är åt det hårdare hållet, vilket matte tycker är att föredra, men behöver alltså fluffas upp litegrann med jämna mellanrum. Harvningen innebar att det äntligen kunde bli löshoppning av!

Akilles växlade som vanligt mellan Tjuren Ferdinand och Flygande Draken, dvs mellan höjningarna gick han runt och sniffade och undersökte omgivningen. För att sedan, åtminstone de första varven, dra upp växeln i högläge och springa som en furie. Dock brukar det ge med sig efter några varv och höjningar, men innebär ju att han inte riiiktigt sparat på krutet inför sluttampen. Sluttampen igår var en oxer på 140 cm, höjdrekord under mattes omvårdnad iallafall. Första språnget på höjden var bakbenen inte helt med utan han, just när det såg ut som att han klarat det, petade ner bakre bommen. Ilsken blev han som vanligt, slängde av en bakutspark - han gillar inte att riva. Andra och sista svängen (under ivriga påhejningar av matte eftersom han började se lite småtrött ut) seglade han över, trots att han inte kom så bra in på hjälphindret.

Film på sista språnget finns här: http://www.youtube.com/watch?v=i4uRAQP5xYs

Och en liten bild på när han hoppar hjälphindret:


Mihloo fick också lös"hoppa", fast i hans fall var det två små pluttehinder. Han såg ut som en riktig ungdom!


Bara lite kort sådär

Matte ska snart slappa, men det dåliga samvetet säger att det först måste präntas ner ett litet inlägg. Efter ett härligt april med ytterst få täckade dagar för hästarna är det nu regn, rusk och snö. Blä.

Två bajsmaskiner är vad de är. Under kalla och snöiga februari-mars har det av naturliga skäl varit svårt att hålla undan bajset i hagen, eftersom det i princip krävde att matte stod med grepen under rumpan på hästarna och fångade bajset påväg ner. Annars fick det hackas loss med spett, om det inte hunnit snöa över förstås. Det innebär ju då desto mer mockning nu i april, allt eftersom det tinar fram. Man kan tycka att 2 månader inte så lång tid, och att två hästar inte ska kunna bajsa så mycket på den tiden. Men pyttsan. Det är som att äta soppa med gaffel, matte kör ut kärra på kärra men ytterst liten skillnad blir det. Fast bort ska det, både av hygieniska skäl som av tinabortsnönochtorkauppskäl. Hagen är väl skyddad av träd, så även om det har många fördelar så gör det att det smälter och torkar långsamt.

Hästarna har gått mycket bra under veckan, bland annat har Akilles gjort ett par kalaspass på töm och Mihloo har lärt husse lite mer om ridandets konst. Vore Mihloo lite yngre hade han nog gjort ett strålande jobb som ridskolehäst - han är snäll, supernöjd med låga krav och gör inte mer än han absolut måste.

Bland senaste fotoskörden fanns en bild som inte var snygg på något sätt, men visade rätt tydligt varför matte rider med så bred hand nu för tiden:


Det är en kulmage i vägen.  

RSS 2.0