Rosa små mular och annat elände

Inte är det idel solsken med sommaren, om än solen skiner. Brems, broms och fäbroms är förj**liga under dagens varmaste timmar så hästarna har fått komma in några timmar varje dag för att undvika plågan.

Det känns lite trist att ta in dem, för själv vill man ju gärna få njuta av solen. Men hästarna verkar njuta desto mer av sitt svala och flygfäfria stall. Akilles passar alltid på att ligga ner och sova, och ser ut som ett pömsigt spånmonster när det är dax att gå ut igen. Säkert mycket behagligare än att vandra runt, eller springa runt som A gjorde när fäbromsen bet som värst. Och inga medel hjälper! Matte försökte få tag på Effols Bremsen Blocker förra veckan med det var slut på Lantmanna och försenad leverans. Nu står en häxbrygd och drar, kanske den kommer göra susen?

Trots att de stått inne mellan ca 11-15, dvs när solen ska vara som hetast, så har båda lyckats bränna mularna lite. A har inte gjort det tidigare, så matte var helt oförberedd. Klimathotet och det tunna ozonlagret, måntro? Nu har zinkpasta inhandlats och solskydd för barn med faktor 50. Hjälpsamma Apotekstanten undrade om matte skulle ha solskyddet själv eller om det var till barn, "nej, till mina hästar" svarade matte en förvånad Apotekstant.

A:ets rosa fläck på mulen såg ni i förra inlägget. M har betydligt mer rosa, om än den just precis i detta nu är vitkamouflerad av zinkpasta.


Sommarpojkar

Några bilder från förmiddagen. Superhärligt hästväder och inte dödsmycket flygfän! Hästarna är dessutom Switchade söndagkväll och därmed så redo de kan bli för att nu börja sova ute.


Bete 2010 har börjat!

Sedan måndag eftermiddag har hästarna dagbetat i allt längre sekvenser ute på ängen, härliga tider! Eftersom helgen bjöd på ruskigt regnväder så får de dock fortfarande sova inne, annars var den ursprungliga tanken att göra det till en dygnet-runt-grej från och med fredag. Men det känns lite taskigt att första nattet i det fria ska vara kall och blöt, hästarna verkar tycka att det är skönt att komma in och torka och vila.

Enda fördelen med regnet är väl att insekterna håller sig borta. Väderprognoserna ser trevligare ut från och med söndag, så då kan de förhoppningsvis övergå till sommarlov på riktigt.

Tyvärr är de ofotograferade än så länge på betet, men ni har ju sett ett antal betande bilder i de senaste inläggen så det kanske inte gör något!

Mums

Bara för att de senaste 2 inläggen varit utan bild får ni nu ett inlägg utan text, men med bild på grabbarna som sköter sina gräsklipparuppdrag med stor finess!


Kort och lite mindre irriterat

Matte har *pepparpeppar* hittat lösningen på hur man ska spraya Akilles! Det gäller, som så ofta med herr Af Pan, att överlista honom. Guide till hur man effektivt besprutar Akilles af Pan utan att han med vilt rullande ögon ser ut att tänka "HJÄLP!! HJÄLP!! HON FÖRSÖKER DÖÖÖÖDA MIG!!".

Med följande strategi verkar han bara tänka "bläh".

1. Spraya medlet på en svamp.
2. Gnugga med svampen på honom.
3. Upprepa flertalet gånger.
4. Övergå till att, mycket försiktigt, spraya på honom med handen som är längst bort från huvudet samtidigt som du fortsätter gnugga med svampen. Låt honom inte se strålen!
5. Skulle han ana ugglor i mössan, spraya på svampen som att ingenting hänt och fortsätt sedan spraya kroppen när han tittar bort.

Jaa, han är som han är, och håller definitivt hjärnan i trim på matte. Och matte hyser förhoppningar om att med denna taktik på sikt helt råda bot på sprayfobin.

Vissa av er kanske minns såret han fick sommaren -08, på framsidan av ena framkotan. Där var knepet att helt sonika lyfta upp benet och sköta om såret med ändan mot hans huvud, så att han inte såg något. Han är väldigt smärttålig, så bara han slipper se kan man gnugga på av bara den. Såret i vänster skinka som han fick våren -09 var därmed aldrig några problem att rengöra!

Kort och irriterat

Men seriöst, finns det något insektsmedel som hjälper?! Matte är tveksam. Och myggen är på krigsstigen.

Efter att hästarna fått komma in konstaterade matte att Akilles hade fullt av små knottror från bitande mygg. Och han är ändå sprayad med Switch och Renons (visst heter det så?). Akilles avskyr verkligen att bli sprayad. Han blir en meter kortare i ryggen, rycker spastiskt för varje spray och hjärtat bultar. Efter det är avklarat står han som en staty och blänger förebrående på matte i kanske 10 minuter. Därefter kommer snuttfasen när han blir liten bäbis och ska gosa kind och nacke, som för att säga "snääälla matte, jag lovar att aldrig vara stygg igen bara du inte gör om det där hemska!". Sen är han alltid väldigt beskedlig resten av kvällen också. Mihloo däremot, vars hudryckningar nästan ger utslag på Richterskalan bara en fluga sätter sig på honom, tar sprayandet med ro. 

Okej, vi vet alla att Akilles är en fjant och det som inte dödar, det härdar. Men nog känns det lite småtaskigt att hålla på och spraya när det inte verkar ge någon som helst effekt!! Finns det något som hjälper? Gärna utan att vara apgiftigt för djur och natur?

RSS 2.0