Sedan sist

Som vanligt går det några dagar mellan blogg-gångerna. Egentligen finns ingen bloggtid idag heller, men vad tusan. En sedvanlig, snabb uppdatering ska väl få plats i det späckade schemat.

Akilles skoddes i måndags, och var riktigt duktig. Matte kunde mocka och fixa maten under tiden, istället för att bara underhålla honom. Han är inte dum eller elak på något sätt, men han har heller inget tålamod. Och att stå med benen lyfta i ett par timmar är bara såå tråkigt.

I tisdags var planen att hästarna skulle få vila, så att matte kunde packa och fixa hemma. Vila fick hästarna, men ingen packning blev gjord eftersom matte hade sån huvudvärk hela dagen.

Och så onsdag. Då tömkördes både Akilles och Gammelfarfar. Akilles fortsätter på övergång-och-halter-temat och var duktig men lite loj. Nu fixar han trav-halt-trav-galopp-skritt under ett varv på volten, det är bra för honom att få använda hjärnan (även om han nog tycker att matte borde bestämma sig för tempo och gångart). Gammelfarfar Mihloo fick jobba utåtställd för att få bogarna på plats, och var lite speedad. Det finns väl ingen anledning att stagnera bara för att man fyllt gubbe?

Nästa söndag ska hästarna få flytta till sitt nya hem. Känns nervöst! Med transporteringen (som matte avskyr, speciellt vintertid), med installning och senare utsläpp. Hoppas verkligen att de kommer trivas.
 

Vargavinter

Den här vintern har redan varit lång. Och i sisådär en månad till kommer den vara lång, innan det börjar vara vår i luften. Trots att dagarna redan är märkbart längre så känns marssolen mycket avlägsen.

I onsdags tog Stallägarinnan Jr. hand om båda hästarna, så att matte kunde tillbringa eftermiddagen och kvällen med att packa. Kartonger överallt, och ändå känns det som att det är hur mycket som helst kvar. 

I torsdags red matte och Akilles ut en sväng genom byn samt på ängen tillsammans med Stallägarinnan Jr. på T. Det liknade mest en pissing-contest i skritten, där Akilles hade fullt sjå med att hålla koll på T och alltid skritta liiite snabbare. Ängen börjar vara i tyngsta laget, men ännu går det bra att rida där en stund åtminstone. 

Fredag, longering på ridbanan. Många, många övergångar trav-galopp. Väldigt nyttigt och jobbigt. Lördag hade matte tänkt rida ut, men när hon kom till stallet så var ridbanan skottad. Jippiiii! Så istället blev det tömkörning, vilket inte har blivit av sedan innan jul, pga. att det varit så mycket snö. Travcavaletti och många övergångar/halter, Akilles var först lite speedad av stormblåsten men skärpte upp sig fint. 

Och så söndag, en skrittrunda i mörker och hårda vindar. Akilles var faktiskt rätt cool ändå, speciellt när det blåste medvind. Så klart godkänt. Två rådjur sågs på håll (läskigt!), de var och plundrade grannstallets hagar på silage efter hästarna där gått in för kvällen. Rådjur behöver också äta. Och matte, som kommer från trakter där sådana är ganska ovanliga, tycker fortfarande att de är rätt exotiska och fina.

En bild över framtida (och nu i en ganska nära framtid) hemmet, lånad från hitta.se. Den bara marken och de gröna ängarna kommer nog dock att låta vänta på sig ett tag till. Kartan är inte helt uppdaterad, den lilla "skogsremsan" mellan gården och ängarna (läs betesmarker och tänk sommar..) ovan den finns inte där idag. Övertydligt: Den blå pricken är alltså gården.  


NÄE!

Matte skrev nyss ett ganska långt inlägg. Som försvann ut i cyberrymden. SÅ IRRITERANDE! Så ni får fri fantasi att gissa er till vad som stod där, för matte måsta faktiskt jobba nu.

Ledtrådar är att det snart är flyttdax, det har varit kallt men är nu varmt och Akilles mår bäst av att röra på sig.


En snabbis

Bara för att matte varit dålig på att uppdatera så kommer här en liten snabb genomgång över senaste tidens händelser. Inte för att så mycket har hänt, men ändå.

Den stora händelsen måste väl vara att Akilles nu mera räknas som 6-åring! Så hemskt, vad tiden går. Utbildningsmässigt är han förstås ingen 6åring, och "på riktigt" så fyller han 6 först i april, men i hästSveriges ögon är han inne på sitt sista unghästår.

Det är kallt. Senaste veckan har tempen hållit sig långt nere på skalan, i skrivande stund är det strax under -19 grader. Det har mestadels blivit uteritter, ibland i kombination med lite snöplums på ängen. Ridbanan är totalt översnöad, men nån gång har Akilles fått busa av sig på lina där för att slippa ha tung-matte på ryggen varje dag. Att tömköra är inte att tala om, för matte orkar inte jogga runt med snö upp till midjan. 

I tisdags fick Akilles vara mentor och lugn förebild åt B, 20 bast och kallblod. Det ni! Det är sällan Akilles är den lugna och jordade hästen. Men B är hysteriskt rädd för pannlampor, och det är inte A. Akilles bryr sig heller inte nämnvärt om att B inte hänger med utan hoppar runt och fjollar sig bakom. Det enda han blir lite brydd av är de gånger B tacklade honom från sidan eller framifrån, för Akilles är rätt mån om sin personliga integritetzon.

Jo just det. Matte fick dra lös en sko i söndag, så hovis kommer idag och slår på den. Det är ett elände att inte ha ordentliga verktyg, för det är tungt att dra loss skor med bara en hammare till hjälp. Och inte går det att slå fast den själv heller utan grejjor. Som tur är så är Akilles ganska förlåtande när matte svär, svettas och sliter runt fötterna på honom. Det blir många pauser också, vilket säkert underlättar.

Ingen bild idag, ni får göra er en mental bild istället!  

RSS 2.0