Tandläkarguiden

Handen upp, alla ni som tror att veterinären kommer på måndag! ..och nu kan ni ta ner den igen. För veterinären kom igår. Som hästägare gäller det onekligen att vara flexibel. Det positiva är att tömkörningsträningen på måndag verkar vara back on, även om matte inte tänker satsa några pengar på den saken.

Under torsdagens förmiddag, alltså inte lång stund efter matte knapprat ner det föregående blogginlägget, så kommer meddelandet att veterinären vill komma klockan 12 samma dag. Här i faggorna så är det stora ytor för distriksveterinärerna att täcka. Vill man boka en fast tid för besök får man vackert punga upp ett antal hundralappar till - och annars är det bara att vara beredd på att lämna allt man har för händerna när veterinären har vägarna förbi. Distriktsveterinärerna här har en tjej som är duktig på tänder, så då tar matte hellre omaket än att boka någon billigare veterinär.

Förutom tandkoll så fick Akilles även sin flunsaspruta (svininfluensa, ni vet) och botulismen. Så då är det gjort för i år. Nu kan ni luta er tillbaka och låta matte guida er genom tandfixandet..

1. Akilles är en fjant. Det är ingen idé att bråka i onödan, när en liten spruta kan försätta honom i ett betydligt lugnare stadie:

Observera även den snygga bäbismössan som var ny för denna gång. Nån sån hade inte vet. med sist, men den var förträffligt söt. Ta även en extra titt på Akilles dimmiga blick. 

2. Akilles har ett överbett. Det är därifrån problemen härrör.

Haha, okej såå stort överbett har han inte, det rör sig om kanske en millimeter eller 1½. Detta kan växa till sig ända fram till dess att han är 7 år, så med en stor skopa tur kanske det ordnar till sig.

3. På grund av Akilles överbett så får han hakar i överkäken, än så länge bara på de främre tänderna men det är inte omöjligt att det kommer även bak säger veterinären. Det är viktigt att hålla efter hakarna nu, för att undvika problem längre fram. I överkäken på tänderna längst fram i bild kan ni se hakarna:

Den vänstra var något större, vilket matte haft på känn. Han hade några pyttesmå sår i kinderna från att hakarna klämmer bettet, men det var absolut inget allvarligt sa veterinären. Det gäller bara att hålla koll och hålla borta hakarna så att det inte blir riktiga sår.

4. Veterinären använder en tandläkarborr för att putsa bort hakarna och avslutar med ett fluorlack med banansmak. Eftersom matte var upptagen med att hålla lampan så finns inga bilder från den proceduren.

Nu är det ungefär ett halvår till nästa tandkoll. Och jo förresten så trodde inte vet. att "böldpesten" på halsen var något att oroa sig för utan bara någon mindre reaktion, kanske på knott. Det hade inte blivit värre hellre, snarare kanske 1 eller 2 bölder hade försvunnit.

Matte bad vet. om tips på bett också, det är bara att passa på när man har en tandexpert på plats. Normalt går A:et med ett vanligt tvådelat bett, men matte vill gärna varva 2-3 bett/vecka. Vet. tyckte att tre olika bett var det bästa, och föreslog ett rakt bett och ett hackamoore. Det sistnämnda finns, det förstnämnda får inhandlas. Dyra hobby..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0